4 Mayıs 2009 Pazartesi

Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar




Mikrodalga fırının modern yaşama olan katkılarından konuşurken “Senin bir blogspotun vardı.”, dedi arkadaşım. “Ne oldu o? Sisli mevsimler nokta kom'muydu, neydi?”

Hakikaten ya! Benim bir blogum vardı. İngiltere ile, oraya gidiş ile oradaki yaşam ile, İngilizce öğrenimi ile ilgili. Ne olmuştu hakikaten ona? Belli etmedim bu durumu tabii. Gayet “cool”, duruma hakim, birazda küçümseyici bir tavırla cevapladım:

“Blogspot değil blog, sisli mevsimler değil sisler mevsimi, nokta kom değil blogspot nokta kom!” Bizim geleneğimizde
diğerinden üstün olmak için daha başarılı olmak değil diğerini, ustalıkla, küçük görmek/düşürmek çabası vardır. Malesef ben bu ustalığa sahip değilim. O yüzden “Her neyse yaa, işte!” diye geçiştirilince “Bakamadım uzun zamandır.” dedim ev ödevini yapmamış 5. sınıfa giden bir çocuk edasıyla.

Ne kadar uzun zaman olmuştu bakamayalı?. Hesaplayalım. Son blogun yayınlama tarihi 18 Eylül 2008 bugün tarih 4 Mayıs 2009. 6 ayı geçmiş! Hani başka birisi olsa “Türkiye'deyken internetim yoktu, sonra Londra'ya tekrar dönüş için vize işlemleri çok vakit aldı, Londra'ya geldim ev ara, okula git, iş bul, çok yoğunum çok!” diye mazeret uydururdu ama ben öyle yapmayacağım :) Çünkü sanırım başka birisi başladığı bloga düzenli olarak devam ederdi, devam etmeyecekse de başlamazdı, değil mi?

Bu konuda çok çok özür diliyorum. Haydi aradaki açığı kapatalım o zaman.

Sağolsun ingiltereforumları.com'daki arkadaşlar “sisler mevsimi” ilgili güzel ve yüreklendirici yorumlar bırakmışlar ve birazda sitemlerini iletmişler. “Halen İngiltere/Londra'daki yaşam ile ilgili bir numara göremedik” diye. Evet, bu konuda haklılar, henüz orası ile ilgili bir yazı yayınlanmadı bir süre dahada yayınlanmayacak gibi. Bunun nedeni her aşama ile ilgili ayrıntılı bilgi verme ve ilerisi içinde herkes için bir kaynak oluşturma isteğimden çabamdır. Şu an için Londra'ya gitme ve bilgi edinme çabası içerisinde olan arkadaşlar için olmasa bile daha sonra bu uğraşa girecek arkadaşlar için faydalı olacağına inanıyorum. Falan filan... :)

Eveet... hangi okul, hangi program derken vize başvurusu içinde gerekli belgeler konusuna bir giriş yapmak lazım değil mi?

Vize başvuruları bu aralar çok garip bir hal aldı. Nisan 2009 itibarı ile yeni düzenlemeler getirildi ve İngiltere'den vize uzatmak bir işkence haline geldi. Aman yanlış anlaşılmasın sakın vize vermiyorlar demiyorum. Sadece bürokrasi ağırlaştı. Dolayısıyla ben eğer İngiltere'de iseniz ve vizenizi uzatmak istiyorsanız bunu Türkiye'den yapmanızı tavsiye ediyorum. Türkiye'den başvurular hem daha ucuz hemde daha çabuk sonuçlanıyor. İngiltere'den yapılan vize uzatma başvuruları hem daha pahalı hemde daha uzun sürüyor. Bu arada süre uzunluğu ile ilgili kastım 3-4 ay gibisinden haberiniz ola. Bazı arkadaşlar için bu vize uzatma süresinin uzunluğu avantaj sayılabilir çünkü pasaportunuz Home Office'te olduğu sürece ülke içerisinde yasal olarak kalma hakkına sahipsiniz. Tabii bu aynı zamanda ülke dışına çıkamazsınız anlamınada geliyor. Eğer böyle bir durumda iseniz ve İngiltere dışına çıkmanız gerekiyorsa; Home Office başvurup onları bu çıkışın gerekliliğine inandırıp bir “geçici seyahat yazısı” almanız gerekiyor. Bu yazıyı gümrükte pasaport yerine gösterebilirsiniz. Uzun süren vize uzatma işlemlerinin bir diğer can sıkıcı tarafı ise vize başlangıç tarihinin başvurma tarihi ile aynı kabul edilmesi. Yani eğer siz 1 Ocak'ta 6 aylık vize başvurusu yapıyorsanız vizenizin bitiş tarihi 1 Temmuz olacaktır. Pasaportunuz elinize Mayıs'ın ortasında ulaşırsa bu demektir ki hemen yeni bir başvuru yapmanız gerek! Vizeler artık 1 yıl olarak uzatılıyor. Eğer siz dil okulunuzdan sonra 3.5 yıl sürecek bir üniversite kariyerine başladıysanız ve vizenizide İngiltere'den uzatmak isterseniz aklınızda bulunsun ki size 3.5 ya da 4 yıl değil 1 yıllık vize verecekler. Her yıl başvuru her yıl vize harcı...

Yukarıda yazılanlar şu an ki durumu yansıtmakta. Her gün yeni gelişmeler yeni söylentiler ortaya çıkıyor. Ileride durum ne olur bilinmez. Ancak Türkiye'den yapacağınız başvurularda her halükarda aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekli olacak.

1)VAF3 başvuru formu, tümü İngilizce ve siyah tükenmezle doldurulmuş ve müracaatçı tarafından imzalanmış olmalıdır (Bu form danışmanlık hizmeti aldığınız firma tarafından sizinle birlikte doldurulur. Pek fazla dert etmeyin.)

2) En az altı ay geçerliliği ve kullanılabilir “vize” sayfaları olan pasaport. Pasaportunuz yoksa çıkartmak için yerel emniyet müdürlüğünüze başvurun. Pasaportlar 1, 3 ve 5 yıllık olarak verilmekte ve fiyatlarıda ona göre değişmekte. Bence 5 yıllık bir pasaport alın. Evet biraz tuzlu olacak ama unutmayın siz artık uluslararası bir kişi haline geliyorsunuz ne zaman nereye gideceğiniz belli olamaz. Pasaport gibi küçük bir engele takılmayın :) Daha fazla bilgi için http://www.egm.gov.tr/onlinepasaport.asp sitesini ziyaret edin.

3) Eğer varsa eski pasaportlarınız.

4) İki adet yakın zamanda çekilmiş vesikalık fotoğraf. Fotoğraflar beyaz arka zeminde çekilmiş olmalı. Aman karışıklık olmasın Biometrik Fotoğraf olmayacak.

5) Geçerli pasaportun 1'den 4'e kadar olan sayfalarının fotokopileri.

6) Doğru vize harcı. Bu çok sorulan bir soru. Vize harcınız Türk Lirası olacak. Cebinizde Sterlin ile gitmeyin.

7) Aşağıdaki bilgileri içeren Birleşik Krallık'taki okul/üniversite/kolejden geçerli bir kabul mektubu. (aslı ve +1 fotokopisi)
I) Kurs ücreti ve ödendi ise makbuzu,
II) Konaklama detaylarınız ve tutarı,
III) Haftada kaç saat eğitim göreceğiniz,
IV) Kursun başlangıç ve bitiş tarihleri.

8) Maddi durumunuzu gösterir belgeler. Maaş bordroları, Ticaret odası kayıtları, vergi levhanız, banka cüzdanlarınız, malvarlığınızı gösteren ruhsat, tapu vb. Belgeler... kısacası servetinizle ilgili ne bulabilirseniz fotokopileri ve asılları. Notere tasdikletmeye gerek yok zaten asıllarını gördüklerinde problem çıkmayacaktır.
9) İngilizce bilginizi gösterir kanıt. İşte bu ilginç bir istek değil mi? “Yahu ben zaten İngilizce öğrenmek için gidiyorum. Ne kanıtı?” diye sorabilirsiniz. Herhangi bir İngilizce kursuna gittiyseniz oradan aldığınız belge bu işi görecektir. Zaten benim kişisel tavsiyem neydi? Evet, Türkiye'de bir kursun bütün seviyelerini bitirin ondan sonra İngilizce konuşulan bir ülkeye gidin.

10) Eğer halen öğrenciyseniz, öğrenci kayıt belgeniz ve/veya eğitiminizi gösteren belgeler.

11) 18 yaşının altında veli ile seyahat etmeyen tüm çocuklar, yanlarında velileri tarafından tek başlarına seyahat etmelerine izin verdiklerine dair noter tasdikli muvafakatname. (İngilizce)

12) Erkekler için askerlik durumlarını açıklayıcı belgeler. (İngilizce)

Son iki maddede ki evrakların İngilizce olması gerekli. Bu konuda danışmanlık firmanız size yardımcı olacaktır.

Evraklarınız hazırlayın ve başvurunuzu yapın. Eğer çok uç noktada bir engeliniz yoksa vizenizi almamak için hiçbir sebebiniz yok.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder