18 Eylül 2008 Perşembe

“Business” Sertifikaları ve Diplomalarına Dair...




Biliyorum bayağı uzun zaman oldu bu-logu güncellemeyeli. Teknik imkansızlıklar yüzden hep. Şöyle ki evde benim dışımda internet kullanan olmadığı için her ay gelen faturanında ödenmesi anlamsız olacaktı pek tabii olarak. O yüzden iptal ettirilmiş. Meğer ne kadar önemliymiş, ne kadar büyük bir yer kaplıyormuş internet hayatımda. Bunun üzerine bir de, benim ki bozulduğu için, Londra'da satın aldığım telefon sim-lock yüzünden kullanılamayınca karanlık çağlara dönmüş gibi hissettim kendimi.

Neyse ki telefon meselesi kolaylıkla çözüldü ancak internet işi muallakta. “Londra'ya geri dönecek miyim dönmeyecek miyim?” sorusu hala gündemdeyken uğraşmayayım, uğraştırmayayım diyorum. O yüzden evde yazıp bir internet cafede upload edeceğim yazdıklarımı.

Memlekete dönüşüm olaysız, hoş hatta eğlenceli geçti diyebilirim. Havaalanında tanışıp yolculuk boyunca sohbet ettiğim ve sayelerinde saatlerin nasıl geçtiğini anlamadığım arkadaşlara özellikle de
Zekiye, Esin ve Selvi'ye teşekkürlerimi bir borç bilirim. (Beni eve getiren taksi şöförünede birşeyler demek istiyorum ama burası yeri değil.)

Doğrusunu söylemek (yazmak olmalıydı sanırım) gerekirse buradayken orası ile ilgili bir şeyler yazmak pekte çekici gelmedi bana o yüzden de bir gecikme oldu böyle. Ama sorumluluğunun bilincinde biri olarak devam etmem gerekiyordu değil mi?

Evet arkadaşlar, iş business sertifikalarına/diplomalarına gelince durum o kadar da karışık değil sanırım. Dil okullarının duvarlarında ya da bilgi kitapıklarında görebileceğiniz gibi daha çok “Business Management” (işletme diyebiliriz sanırım), “Travel, Tourism and Hospitality” konularında veya LCCI (The London Chamber of Commerce and Industry) International Qualifications sınavlarına hazırlık ile ilgili kursların dersleri verilmekte.

Uyarı! Bu kurslar, dil okullarında verilmesine karşın, “iş ingilizcesi” kursları değildirler. Derslerde size iş ingilizcesi değil işin kendisini öğretmek için tasarlanmıştır. Eğer ingilizce düzeyiniz upper-intermediate veya üzeri değilse çok zorlanabilirsiniz.

Management ve Tourism kursları ABE (The Association of Business Executives, www.abeuk.com) isimli bir kuruluş tarafından akredite edilmekte ve müfredatı bu kurum tarafından hazırlanmakta. Dersler ve diploma dereceleri 3 bölüme ayrılmakta.

ABE Certificate,
Diploma (bu da kendi içerisinde diplama 1 ve diploma 2 olarak ayrılmış.),
Advanced Diploma.

Müfredata baktığınızda genel olarak iş hayatı ile ilgili tüm kısımları kapsamaya çalıştıklarını görebilirsiniz :

Sertifika programı giriş dersleri vermekte. Eğer zaten bu konularla ilgili bir okuldan mezun olduysanız, konuya hakimseniz bu program sizi sıkabilir. Konular aşağıda.

Introduction to Business
Introduction to Quantitative Methods
Introduction to Accounting
Introduction to Business Communication

Diploma Programlarının müfredatı daha sıkı sanırım.
Economics
Organisational Behaviour
Accounting
Business Communication veya Travel, Tourism and Hospitality
Marketing
Quantitative Methods veya Travel, Tourism and Hospitality Operations Management
Human Resource Management
Managerial Accounting
Business Law

Ve Advanced Diploma;

Corporate Strategy
Management Organisation
International Business veya International Travel, Tourism and Hospitality
Strategic Marketing
Corporate Finance veya Tourism and the Environment

Eveet müfredat böyle. Türkçe'ye çevirmedim çünkü 1) yukarıda da yazdığım gibi bu programlara girebilmeniz için belirli bir dil seviyeniz olmalı ve 2) uğraşmak istemedim :)

ABE programları (en azından Londra'da) pek yaygın ve ilginç bir şekilde aynı müfredata sahip olmalarına karşın değişik fiyatlar ve sürelerde olabiliyorlar. Bu yüzden, eğer gitmeyi düşünürseniz, araştırmanızı iyi yapın derim. Mesela aynı programı bir yerde 6 aylık olarak 700 pounda başka bir yerde 1 yıllığına 450 pounda buldunuz. Gidipte ucuz diye ikinci seçeneğe kayıt olursanız 1 yıllık süreçte konaklama için ödemeniz gereken para çok pahalıya patlayabilir. Ha diyorsanız “ben zaten bunu vize uzatmak için yaptım.” o zaman başka.

Ben firmalar içerisindeki diğer departmanların durumunu da anlayabilmek, sürekli “haftasonu neler yaptın?”/”haftasonu ne yapacaksın?” sorusundan biraz sıkıldığım ve “gerçek ingilizce” (English in action!) için sertifika programına katılmıştım. Öğretmenimiz disiplini seven ekonomist bir arkadaştı ve sadece gelip o günün konusunu anlatmaktan çok bizi de derse katmak için tartışma ortamı sağlardı. Her iki haftada bir konularla ilgili araştırmalar yaparak birer rapor yazmamız gerekiyordu. Yazdığımız raporların konuları aşağıda :

1. The Three Sectors of the Economy : Write a report describing the economic sectors of your country's economy.
2. International Trade : Free trade offers the best opportunity for all people to become wealthier. Do you agree with this statement?
3. Unemployment, Inflation & Consumer Confidence : Which is a bigger problem for a country's economy unemployment, inflation or low confidence?
4. Motivation : Write a detailed report into the problems of staff retention within a company.
5. Accounting : Complete the accounts for a three month period for a particular company.
6. Marketing and Quantitative Methods (Group Project) : Design a market research survey to discover what products students at the school would wish to buy. Present your results in statistical form.

Açıkçası benim için bayağı zorlayıcı oldu ama tam da bu nedenden dolayı çok sevmiştim. En sonunda da gördüğümüz her dersten sınav olduk. Kimsenin kaldığını sanmıyorum (ne de olsa özel bir kurs) ama olması gerekenin bu olduğuna inanıyorum.

Diploma programları ile ilgili ilk elden bir bilgim yok ancak benim devam ettiğim okuldaki program haftada 2 tam gündü(9-5). Böylece diğer günlerde çalışabilirsiniz. Bir başka ilgi çekici nokta ise bu diploma programlarının bazı üniversitelerde de işe yaraması. Örneğin; Advanced Diploma programını bitirdiğinizde London Metropolitan üniversitesinin Business Administration bölümüne son seneden kayıt yaptırabilirsiniz, deniyor. Bunun gibi bir kaç üniversite daha var. Ancak söylemeliyim ki bu üniversitelerin kalitesinden ve (eğer önemliyse) YÖK denkliğinden pekte emin değilim.

Bana önemli gelen başka bir konuda iş tecrübesi. Konular çalışma, çalışma ortamları ve “iş” ile ilgili ve eğer iş tecrübeniz yoksa teori ile pratik arasındaki bağlantıyı kurmakta zorlanabilirsiniz. Bu durum motivasyonunuzu azaltıp derse olan ilginizi kaybetmenize neden olabilir. Kaldı ki bu durumu sınıf arkadaşlarımda gözlemlediğimi söylemek zorundayım.

Sonuç olarak eğer belirli bir dil seviyesine ulaşmışsanız, genel ingilizce derslerinin klişelerinden sıkılmışsanız, her hangi bir sınav sınıfına katılmayı düşünmüyorsanız deneyebilirsiniz.
............................................

Herkes gibi benim de Facebook'ta bir profilim var. Bağlanın bakışalım.

Kendinize ve çevrenize iyi davranın.




1 yorum:

  1. Teşekkürler engin bilgilerin için arkadaşım:)9

    YanıtlaSil