7 Nisan 2010 Çarşamba

Yeni Vize Başvuru Ücretleri ve Öğrenciler İçin Daha Katı Vize Kuralları Duyurusu


fotoğraf kaynağı

Herkese merhaba,

Bugün vize başvurularıyla ilgili olarak İngiltere konsolosluğunun daha önce yayınladığı ve dünden itibaren (6 Nisan 2010) yürürlüğe giren önemli bir haberden ve ardından da İngiltere'nin yabancı uyruklu öğrenciler için uygulamaya koyduğu/koyacağı kurallarla ilgili duyurusundan bahsedeceğim.

İlk haberimiz vize başvuru ücretleri ile ilgili. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi İngiltere konsolosluğu
6 Nisan 2010 tarihinden itibaren yeni vize başvuru ücretlerinin yürülüğe gireceğini hem kendi web sitesinden hemde WorldBridge vize başvuru merkezinin sitesinden duyurmuştu. Buna göre başvuru ücretlerinin yer aldığı sayfa yeniden düzenlenmiş ve yani vize ücretleri belirlenmiş.

Yenilenen sayfada vize türüne göre belirlenen ücretlerin bulunması ve anlaşılması daha kolay olmuş. Tabloda belirtildiği üzere 6 aydan daha az kalmak üzere, öğrenci olsun ya da olmasın, İngiltere'ye gitmek için vize başvurusuna bulunacak olanlar bu başvuru için 165TL ödemek zorundalar. 6 aydan daha fazla olmak üzere öğrenci vizesine (yani Tier 4 olarak adlandırılan vizeye) başvuracak olanlar ise bu başvuruları için 480TL ödemek zorundalar. Başvuruya giderken yanınıza yeterli miktarda nakit aldığınızdan emin olun.

Bilindiği gibi 6 aydan daha az kalacak olan ziyaretçi/öğrenciler yasal olarak çalışma iznine sahip değiller ve vizelerini uzatamıyorlar. 6 aydan daha fazla kalacak olan öğrenciler ise eğitim görecekleri süreyi eğitim görecekleri eğitim kurumundan alacakları bir belge ile ispatlamak zorundalar. Vize süresi bu belgede yer alan zaman aralığına göre belirlenmekte. Ayrıca eğer üniversite derecesinin altında bir eğitim görecekseniz, dil öğrenimi, sertifika veya diploma programları gibi, vizenizi en fazla 3 yıl uzatabiliyorsunuz. 6 ayı geçen öğrenci vizelerinde, öğrenciye yarı-zamanlı çalışma hakkıda tanınmakta. Bu yarı-zamanlı çalışma süresi haftada 20 saat olarak belirlenmişti ancak yeni uygulamanın 10 saat olacağı duyuruldu. Bu durum tabi ki biraz moral bozucu. 20 saatlik çalışma izni hem cep harçlığı çıkarabilmek, hem gerçek hayatta öğrendiklerinizi pratik yapabilmek ve hemde topluma karışmak için iyi bir fırsat ve uygulamaydı. Bu durumun kısıtlanmasında, iznin suistimal edilmesiyle birlikte küresel ekonomik krizin İngiltere'yi çok kötü etkilemesine bağlıyorum ben. Kaldı ki daha geçen yıl yapılan protesto gösterilerinde "İngiliz işleri İngiliz vatandaşları içindir!" diye sloganlar atılmış, gazetelerdeki köşe yazarları İngiltere'deki özelliklede Londra'daki iş gücünün büyük çoğunluğunun İngiliz olmayanlar tarafından karşılanmasından dolayı Başbakan Gordon Brown'u ve hükümetini suçlamıştı.

Tougher rules for foreign students - Yabancı uyruklu öğrenciler için daha katı kurallar


İngiltere Konsolosluğunun 10 Şubat'ta yapılan duyurusuna gelirsek; İç İşleri Bakanı Alan Johson'un yaptığı açıklamaya göre öğrenciler için uygulanacak yeni kısıtlamalar aşağıdakileride içerecek :

  • İngiltere'ye gelip İngilizcelerini geliştirmek isteyenlerin en azından GCSE derecesine yakın (intermediate) veya üzeri İngilizce bilgisine sahip olması gerekecek ve bu seviyenin kanıtlanması gerekecek.
  • A Level ve eşdeğer eğitimler için sadece en güvenilir okullara kayıt yaptırılması gerekecek.
  • Üniversite derecesinin altındaki bir eğitim görecek olan öğrencilerin eğitim dönemi boyunca haftada sadece 10 saat çalışma izni olabilecek.
  • 6 aydan daha az süreli olarak eğitim görecek olanlar yanlarında bir veli ya da bakmakla yükümlü oldukları birini getiremeyecekler.
  • Uzun dönemde olsa üniversite derecesinden daha aşağı bir eğitim için bulunanlar yanlarında bir veli ya da bakmakla yükümlü oldukları birini getiremeyecekler.

Alan Johson bu konuda şunları söylemiş:

"Bu puan tabanlı sistem, değişen koşullara daha ciddi yaptırımlarla cevap verebilmek ve Birleşik Krallığa meşru erişimi yönetimi sağlamak amacıyla geçen yıl yürürlüğe girdi. Biz yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemize öğrenim görmesi için gelmesini istiyoruz, kaçak olarak çalışması için değil ve bugün, geçen yıl duyurduğumuz, gerekli adımları atarak sistemin sağlamlığının devamlılığını sağlayacağız. Bunun içinde özür dilemeyeceğim."

Buna ek olarak yeni kurallar şunlarıda içermekte:

  • Eğer üniversite derecesi altında öğrenim görecek kişi aynı zamanda eğitim alacağı kurum tarafından bir işe yerleşme anlaşması yapmışsa ve bu eğitim kurumu bir üniversiteye veya "yüksek derecede güvenilir" olarak onaylanmamış ise bu öğrencilerin vizesi red alacak.
  • İngilizcelerini geliştirmek için olsa bile, İngiltere'ye vize başvurusu yapan üniversite derecesinin altında bir programa kayıt olacak öğrenciler İngilizce seviyelerini belirleyen bir teste girmek zorunda kalacaklar.
  • Ayrıca eğitim kurumlarıda puanlama sistemine tabi tutulacak ve hangi kurumların "yüksek derecede güvenilir" olduğunun seçilmesi konusuda daha katı kurallara dayanacak. Ancak beklentiler tanınmış tüm üniversite ve kolejlerin "yüksek derecede güvenilir" statüsü alacağı yönünde.
Çalışma Bakanı Pat McFadden'de şunları söylemiş:

"Birleşik Krallık, samimi uluslar arası öğrencilere her zaman açıktır. Onlar öğrenim gördükleri üniversite ve kolejlere akademik ve kültürel açıdan önemli katkılarda bulunmakta ve ekonomimizede her yıl 5.3 milyar pound kazandırmaktalar. Ama suistimalin olduğu her yerde herkesin olduğu gibi onlarında durumunu zora sokuyor. Sundukları kurslara yalnızca uygun öğrencilerin yararlanmasını sağlamakla kurumlarımızın saygınlığını ve kalitesini korumamız önemlidir. Bu yüzden sektörle yakın halde çalışıp sundukları önerileride bu tasarıya ekleyeceğiz."

Ayrıca Tier-4 vizesiyle öğrenci olarak gelipte göçmen olarak kalmak isteyenlerinde sistemi suistimal etmemesi içinde göçmenlik yasasında da bazı katı kurallar uygulanacak.

Evet, arkadaşlar. İşler, özellikle dil öğrenimi için gidecekler için, biraz sıkıcı. Belirttiğim gibi ben durumu ekonominin kötüye gidişine bağlıyorum. Aslında eğer sistemi suistimal etmeyecekseniz çokta korkulacak bir durumda yok.

Duyurunun aslını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Kendinize ve çevrenize iyi davranın ;)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder