5 Nisan 2010 Pazartesi

Vize Başvuru Merkezi ve Evrakların Teslim Edilmesi



Bilmem hatırlıyor musunuz? 20 Kasım 2003 günü İstanbul'da eş zamanlı bombalar patlatılmıştı. Bu bombaların hedefleri HSBC Bankasının Levent'teki genel merkez binası, Şişli'deki bir sinagog ve son olarak Beyoğlu Tepebaşı'ndaki İngiltere Konsolosluğu'ydu. O korkunç olaydan sonra İngiltere Konsolosluğu vize için evrak toplama ve başvuru işlemlerini World Bridge firmasına devretti.

Tabi ki ben bunu bilmiyordum ve danışmanlık firmasındaki bayan evraklarımı kontrol ettikten ve sitenin yavaşlığı yüzünden
1 saat kadar süren çevrimiçi başvuru formunu doldurduktan sonra randevu almamız gerektiğini söyledi. "Tamam" dedim. "Alalım tabi. Hemen ilk randevu tarihi ve saati için başvuru yapalım." Yine internet sitesi üzerinden randevu işlemleri için tarih aldık : 2 hafta sonra bir Perşembe günü saat 09:30. Bayağı yoğun olmalıydı ama, her ne kadar 2 hafta sonra olsa da, benim randevum vardı. Tarih belli saat belli adım-sanım belli.  Küçükken annemle Almanya Konsolosluğunun önünde beklediğimiz günleri hatırlıyorumda onlarca metre kuyruk, kavga, dövüş, işlemlerin yetişmeyip ertesi güne ve hatta ondan da sonraki güne sarkması... Felaket. Şimdi internetten iki tık herşey hazır :) Gidip evraklarımı teslim edecek ve vizemi bekleyecektim.

"Nasıl gideceğinizi biliyor musunuz?" diye sordu danışmanım.
"Evet" dedim gülümseyerek. "Konsolosluğun nerede olduğunu biliyoruz herhalde." diye içimden geçirirken bilmiş bilmiş nezaketen sordum : "Tepebaşı'nda, değil mi? Bakırköy dolmuşlarıyla gelirim. Sahilden 15 dakika."
"Yok" dedi. "Başvurular artık oraya yapılmıyor. Altunizade'ye gideceksiniz."
"Hass...""
"Efendim?"
"Eee... Yok bir şey. Hasta olacağım galiba. Neyse, Altunizade mi? Nasıl gideceğim? Neresinde? Kim?"
"129 var Mecidiyeköy-Altunizade otobüsleri. Onlarla rahatlıkla gidebilirsiniz."

Otobüs numarısını, tarifi aldım bir kağıda yazdım. Aman ne kadarda akıllıydım! Sabahın saat 09:30'una randevum vardı ve Küçükçekmece'den Altunizade'ye gitmem gerekiyordu. Neyse daha 2 hafta vardı nasıl olsa.

2 hafta sonra elimde evraklar, zoru başarmış, vaktinde yetişmiş, Altunizade'deki World Bridge binasının önünde diğer İngiltereciler ile bekliyordum. Yanıma bir arkadaş geldi elinde bir tomar kağıt. Sordum :

"Neden o kadar çok evrak var sizde?"
"Başvuru formum ve diğer evraklarım. Sadece başvuru formum 21 sayfa."
"E benimki 8 sayfa. Neden öyle ki? Siz ne vizesine başvuracaksınız?"
"Öğrenci, siz?"
"Bende öğrenci. Hay Allah huylandım şimdi. Bir sorun çıkmaz inşaallah."
"Siz internetten mi doldurdunuz?"
"Evet. Off yaa kesin red yiyeceğim ben."
"Eğer internettense farklıdır belki. Benim internetten değil. El ile doldurdum ben."
"Ha, tamam o zaman. Randevunuz kaçta?"
"Yok benim randevum."
"Yok mu? Nasıl olacak peki?"
"Gelmeyenler oluyormuş o zaman aradan gelenleri alıyorlarmış diye duydum."

Haydaa boşuna mı bekledik 2 hafta? Olmaz öyle şey derken saat 09:00 randevusu olanların isimlerin okundu. Gerçektende gelmemiş olanlar vardı ve onların yerine randevusu olmayıpta bekleyenler arasından bu arkadaşı aldılar içeriye. Adam benden önce işini halletti, bana iyi şanslar diledi ve gitti. Kısmet işte :)

İşte bu aşamadaki en önemli 3 şeyden 2sini böyle öğrenmiş oldum. İkinci başvurumda World Bridge Altunizade'den Mecidiyeköy'e taşınmıştı ama en azından ben başvurunun oraya yapılacağını ve randevu almanın anlamsız olduğunu biliyordum. Zaten sonradan internet sitesini incelediğimde de randevu için çevrimiçi başvuruyu veya ilk gelen ilk hizmet görür ilkesine göre başvuru merkezine gidilebileceğine dair bir ibare görülebilir.



Bir; başvuru konsolosluğa değil WorldBridge başvuru merkezine yapılıyordu. İki; randevu almaya gerek yoktu ama erken gitmek gerekliydi. Peki ya üç? Üç numarada vize harcını doğru ve Türk Lirası olarak götürmekti. Başvuru yapanların en çok karıştırdığı noktalardan biride budur. Başvuru ücretinin miktarı ve para birimi. Bunun etkenlerinden biri sanırım diğer konsoloslukların harçları kendi kurları üzerinden alması. İngiltere vize başvurularında harçlar vize türüne ve kalacağınız süreye göre farklılık gösteriyor. Şöyle ki eğer en çok 6 ay kalacaksanız (ki o zaman öğrenci vizesine gerek yok ve zaten en az 6 aylık vize veriyorlar) ödemeniz gereken harç 170TL. Ancak 6 aydan daha uzun süreli öğrenci vizesi  (Part-time çalışma izni olan) alacaksanız ödemeniz gereken harç miktarı 365TL. WorldBridge sitesi 10 Şubat 2010'da alınan bir kararla 6 Nisan'dan itibaren vize harçlarının değişeceğini bildirmiş. Olabilecek değişikliklere karşı tedbirli olmak için başvurudan önce vize harçları sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Part-time çalışma izni olan 6 aydan daha fazla vize için başvuru yapacak arkadaşların dikkatine : Bundan yararlanabilmeniz için 6 aydan daha fazla eğitim göreceğinize dair kayıt belgesini ibraz etmeniz gerekir. Sakın unutmayın ya da yanılmayın 6 ay 24 hafta DEĞİLDİR! Eğer bu haktan yararlanmak istiyorsanız en az 26 haftalık (garanti olsun diye 28 haftalık) kayıt yaptırmanız gerekir.

WorldBridge'in kendi sitesinde başvuru işlemleri şöyle sıralanmış :

Adım 1 - Vizeye ihtiyacınız var mı kontrol edin (Step 1 - Check if you need a visa):
Tüm Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının vizeye ihtiyacı var malesef :( bu yüzden gidiş nedeniniz ve kalış süreniz ne olursa olsun vize başvurusunda bulmalısınız. Ancak Bulgaristan ve Alman ya vatandaşlığı bulunan arkadaşların vizeye ihtiyaçları yok.

Adım 2 - Vize kategorinizle ilgili bilgileri okuyun (Step 2 - Read the information on your visa category):
Başvuru yapmadan önce almak istediğiniz vizenin gerekliliklerini yerine getirebiliyor musunuz, hangi kodlu vizeye başvuracaksınız gibi konular hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye eden bölüm. Bununla uğraşıp kafa karıştırmaya çook gerek yok. Öğrenci vizesi alacağız ve başvuru sırasında da 6 aydan az mı yoksa fazla mı diye soracaklar zaten.

Adım 3 - Vize başvuru formunu doldurun  (Step 3 - Complete your visa application):
Eğer bir eğitim danışmanı ile çalışmıyorsanız ve formu birlikte doldurmamışsanız bu adım önemli. Bu adımda çevrimiçi başvuru formunu doldurmanız ve bazı noktalara özellikle dikkat etmeniz gerektiği belirtiliyor. Bu önemli noktalar şöyle sıralanmış :

  • Ziyaret amacınıza uygun doğru vize başvuru formunu seçtiğinizden emin olun.
  • Tüm bölümleri doğru olarak doldurduğunuza emin olun. Bölüm 1 ve 2 başvurunuzun değerlendirilmesi açısından belirleyicidir. Bu bölümdeki bilgiler mutlaka doğru olarak doldurulmalıdır.
  • Başvuru formunuzun düzgün bir şekilde kaliteli bir kağıda çıktısını alın.
  • Son sayfadaki barkodun düzgün çıktığından ve formu imzaladığınızdan emin olun.
  • Başvuru formunu kaydedip onayladıktan sonra eposta adresinize GWF ile başlayan bir başvuru numarası gelecektir. Bu numarayı ilerideki işlemler için saklayın.
Bunlar dışında birde önemli bir not eklenmiş. WorldBridge ve İngiltere Konsolosluğu posta veya kurye ile başvuru kabul etmez, başvuruyu, WorldBridge'e mutlaka şahsen kendiniz yapmalısınız diye.

Adım 4 - Çevrimiçi randevu alın (Step 4 - Make an online appointment):
Bu konuyu yukarıda belirtmiştim. Hiç randevu için uğraşmayın. Sabah erkenden gidin, işinizi halledin.

Adım 5 - Evraklarınızı hazırlayın (Step 5 - Prepare your documents):
Burada belirtilen açıklamalarda önemli. Derler ki; ibraz edeceğiniz her evrakın hem fotokopisini hemde aslını bulundurmanız gerekmektedir. Bunun nedeni fotokopilerin içeriye alınacak olması fakat güvenlik açısından asıllarıyla karşılaştırılacak olmasıdır. Eğer gerekli evrakların asıllarını ibraz edemiyorsanız vize sonuçlanma süreciniz uzayabilir ya da red edilebilir. Ayrıca ibraz edilecek belgelerin asılları İngilizce değilse bu belgelerin tercüme edilmesi gerekmektedir. Tercüme edilmiş evrakların üzerinde tercümanın adı, imzası, çevirdiği tarih bulunmalıdır. Bu konu şu anda ne kadar sıkı bilemiyorum ama benim ilk başvurumda, evrakları kontrol eden arkadaş terhis belgemi geri verip çevirmem gerektiğini söylemişti. Bende yanımdaki birinden aldığım kalemle evrakın altına "Aydın Yavaş şu şu tarihlerde askerliğini yapmıştır." diye karalayıp geri vermiştim sorun olmamıştı. İkinci vize başvurumda ise danışmanlık firması doldurmam için kendilerinin hazırladığı bir form vermişti ama oda bir tercüman onaylı değildi.

Bu adımda ayrıca evraklarınızın kontrol edilmesi tavsiye ediliyor. Bunun için Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar yazısını tekrar okuyabilir ya da konsolosluğun kendi kontrol listesini gözden geçirebilirsiniz. Ya da en güzeli ikisini birden yaparsınız :)

Bu adımda yine önemli konulardan biri olan fotoğraf meselesi ele alınmış. Almanya'nın uyguladığı biometrik fotoğraf uygulaması tüm vize fotoğraflarının böyle olacağına dair bir yanılsama oluşturdu. İngiltere vizesi için gerekli olan fotoğraf kesinlikle biometrik değil ama yinede bazı dikkat edilmesi gerekli tarafları var.  Mesela 6 ayı geçmemiş olacak. Bunun dışında diğer özellikleri açıkça gösteren ve aşağıda da resmi bulunan PDF dosyasını buradan indirin, fotoğrafçınıza gösterin ve işi halledin.

Kabul edilen fotoğraf:


Kabul edilmeyen fotoğraf:



Adım 6 - Başvuru merkezine gidin (Step 6 - Visit the visa application centre):
Evraklarınızı kontrol edin, sonra bir daha kontrol edin, toparlayın, ve başvuru merkezinin yolunu tutun. Vize başvuru merkezlerinin adreslerini, kısaca ulaşım bilgilerini ve çalışma saatlerini buradan öğrenebilirsiniz. Eğer Ankara veya İstanbul'dan başvuru yapacaksanız vize harcınızı TL olarak götürmeyi unutmayın. Ama eğer İzmir, Gazi Antep veya Bursa'dan başvuru yapacaksanız sadece çevrimiçi ödeme yapabilirsiniz.

Başvurunuz sırasında "biometrik bilgi toplaması" (biometric data collection!) yapılacak. Biraz sinir bozucu olan bu durum aslında fotoğrafınızın çekilmesi ve parmak izlerinizin alınmasından ibaret. Ama yapılan işlemin kendisi ve görevlilerin asık suratlılığı insanı biraz suçlu hissetmesine neden olabiliyor :( Bunun dışında yine Konsolosluk sitesinde öğrenciler için daha sıkı kurallar geleceği ve bunlarında özellikle üniversite derecesi olmayan ve dil eğitimi için gelen öğrencilere uygulanacağı belirtiliyor. Bu sıkı uygulamalar arasında okul dönemlerinde çalışma saat sayısının 10'a düşürülmesi ve her öğrenciye İngilizce testi uygulanması da var. Bu durumda mülakata çağrılabilirsiniz, hazırlıklı olun.

Adım 7 - Vize sonucunun beklenmesi (Step 7 - Wait for a decision):
Evraklarınızı verdiniz, bir rahatlamayla dışarı çıktınız ama asıl gergin bekleyiş şimdi başlıyor :) Resmi tatil günleri, İngiltere'nin tatil günleri falan derken vize sonucunuzun çıkması 3 gün ile 1 ay arasında değişebilir. Bu aslında birazda vize süresine bağlı. Eğer 6 aydan az kalacaksanız sonuç çabuk, 6 aydan fazla kalacaksanız sonuç geç çıkıyor. Başvurunuz sırasında size CSC ile başlayan bir takip numarası (Tracking Number) verilecektir. Bu numara ile birlikte başvurunuzu Track Your Application (Başvurunuzu Takip Edin) sayfasından takip edebilir, Documents Ready for Pickup by Applicant or Courier (Evraklar, başvuru sahibi veya kurye tarafından alınmak için hazır) ibaresini gördüğünüz gibi koştura koştura vizenizi almaya gidebilirsiniz. Ayrıca bu sayfadan başvurunuzla ilgili diğer durumlara ilişkin açıklamalara da ulaşabilirsiniz.

Adım 8 - Vizenizi teslim alın (Step 8 - Collect the decision on your visa application):
Vizenizi teslim almaya gidin ama pasaportunuzu hemen cebinize/çantanıza  atıp çıkmayın. Kişisel bilgileriniz; adınız soyadınız doğru mu bir kontrol edin. Vize türü ve geçerlilik tarihi doğru mu bir bakın bakalım. Eğer bir sorun görürüseniz hemen geri dönün ve düzeltilmesini isteyin ki sonradan başınız ağrımasın.

Evet biraz uzun oldu ama sanırım iyi oldu.  Umarım başvuru süreciniz sorunsuz geçer.
Herkese başarılar ve iyi günler dilerim.



4 yorum:

  1. Allah razı olsun, çok güzel bilgilendirmişsiniz..

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler. Bu bilgiler özellikle ilk defa vize alacak benim gibi kişiler için çok faydalı. Teknik terimi az tutarak daha anlamlandırmışsın :).

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler, ufkum genişledi :)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler çok bilgilendirici olmuş.
    Mustafa

    YanıtlaSil